Vilablareix està situat a la mateixa entrada sud de Girona capital. El terme municipal de 606 hectàrees, equivalents a 6,06 quilòmetres quadrats, pertany a la comarca del Gironès i al partit judicial de Girona. Limita al nord-oest amb el de Salt, al nord-est amb el de Girona, a l’oest amb el de Bescanó, al sud-oest amb el d’Aiguaviva i al sud-est amb el de Fornells de la Selva.
El municipi es divideix en dues entitats de població, la del Perelló, la qual inclou els terrenys situats a l’est de l’autopista AP-7 i la de Vilablareix, per als situats a l’oest de l’autopista.
L’entitat del Perelló és majoritàriament urbana, residencial i industrial, i és on radica el nucli urbà del Perelló, capitalitat del municipi. L’entitat de Vilablareix és majoritàriament rústega.
El terreny és eminentment pla, amb una elevació mitjana de 118 metres sobre el nivell del mar. El punt més elevat és el puig de Sant Roc, amb una elevació de 194 metres sobre el nivell del mar.
Dins el terme municipal hi transcorren tres rius: el Güell, el Marroc i el Reramús. Existeix un transvasament d’aigua construït artificialment entre el riu Güell i el riu Marroc. Vilablareix te una població de 3.400 habitants (2022).
El fort creixement de la població experimentat en el decurs dels darrers anys es deu, principalment, a la proximitat amb el municipi de Girona, la qual cosa ha afavorit la creació de zones residencials i industrials. Tot i això, encara és possible observar al seu terme alguns masos com ara Can Jordà, Can Tou, Can Sínia, La Maçana, entre altres.
Vilablareix, poble connectat
Vilablareix ha anat fent passes des de principis de segle per esdevenir un poble tecnològicament avançat, a més d’un poble ben comunicat, cohesionat urbanísticament i mediambientalment i culturalment dotat.
Des del 2004 Ràdio Vilablareix 107.5FM no ha parat d’emetre amb una radio-formula única a Catalunya que aposta per la música i cultura en català. Aquest 2022 a més ha digitalitzat bona part de les seves instal·lacions.
A tot el municipi ja hi ha desplegada xarxa de fibra òptica
El servei de recollida de residus està dotat d’eines tecnològiques que permeten la gestió d’usuaris, serveis, gestions, control i planificació de tasques. App mòbil, sensors fixes i mòbils, càmeres, etc.
El control de mobiliari urbà, instal·lacions, serveis, etc, està controlat pel GIS municipal.
La gestió telemàtica de la quasi totalitat de tràmits, inscripcions i sol·licituds amb l’Ajuntament es poden realitzar tots els dies de l’any les 24 hores del dia a través del web municipal i la Seu electrònica de l’Ajuntament.
Totes les entrades amb vehicle al casc urbà estan controlades amb càmeres gestionades per la prefectura de transit dels mossos d’esquadra.
Mitjançant l’aplicació mòbil “Vilablareix mòbil” la ciutadania pot avisar de qualsevol incidència al municipi.
La comunicació municipal està coberta per un canal unidireccional de WhatsApp i les xarxes socials més importants, a part del web municipal.
Vilablareix disposa de 10 antenes wifi exteriors del projecte Wifi4Eu que dona servei de connectivitat wifi a moltes ubicacions exteriors del casc urbà a banda d’una altra xarxa wifi municipal que cobreix la connectivitat wifi a l’interior de tots els equipaments municipals.
La quasi totalitat dels equipaments municipals estan dotats de plaques fotovoltaiques a fi de minorar la despesa energètica.
Al canal Vilablareix televisió s’hi publiquen resums vídeo-gràfics dels esdeveniments més importants de l’any a més de la retransmissió en directe de les sessions plenàries de l’Ajuntament que alhora s’enregistren en vídeo-actes legalment reconegudes.