Taüll

Taüll

Taüll, és un poble d’uns 200 habitants que forma part del municipi de La Vall de Boí, reconeguda pel seu ric patrimoni natural i cultural. És un encantador poblet de cases de pedra situat en un entorn natural pirinenc de primer ordre. Aquí s’hi poden trobar els fabulosos paisatges del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’estació d’esquí de Boí Taüll i sobretot  les esglésies romàniques de Santa Maria i de Sant Climent, ambdues del segle XII i declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000.

 

El poble de Taüll mereix guanyar el premi al “Poble cultural de l’any” per la seva riquesa històrica i cultural única, especialment en un any tan significatiu com aquest, en què s’han complert 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll (consagrades el 10 i 11 de desembre de l’any 1123) i on durant tot aquest any 2024 i dins l’Any Taüll (any commemoratiu de la Generalitat) hi ha programades tota una sèrie d’activitats d’investigació, museïtzació, divulgació i difusió d’aquest ric Patrimoni organitzades per l’Ajuntament de la Vall de Boí, el Centre del Romànic i el Departament de Cultura.

Aquestes joies del romànic català no només són testimoni de l’extraordinari patrimoni arquitectònic i artístic de la zona, sinó que també representen un llegat viu que ha estat preservat amb cura al llarg dels segles.

 

La celebració del 900 aniversari de les consagracions és una oportunitat única per posar en relleu la importància històrica i cultural de Taüll. Aquestes esglésies, amb les seves pintures excepcionals i la seva arquitectura emblemàtica, atrauen visitants de tot el món i són un exemple destacat de l’art i la cultura medieval europea.

Però, Taüll, no només ha mantingut intacte aquest Patrimoni que es difon a través de les visites guiades, sinó que ha sabut mantenir també la seva identitat i tradicions, com la baixada de Falles i els balls tradicionals de la Pila, Sant Isidre i Ball Pla, oferint als visitants una experiència autèntica i enriquidora, junt amb d’altres activitats més lúdiques com la Fira del Formatge de Pastor que posa en valor el producte local però també la cultura i tradicions.

 

La designació de Taüll com a “Poble cultural de l’any” reconeixeria no només el valor del seu patrimoni històric, sinó també l’esforç de la seva comunitat i les entitats públiques que hi treballen (Ajuntament de la Vall de Boí i Centre del Romànic de la Vall de Boí) per conservar i promoure la seva herència cultural. Aquest guardó seria un homenatge merescut a un poble que ha contribuït significativament a la cultura catalana i europea, especialment en aquest any tan especial.

Bck to top