Pujalt

Pujalt

Pujalt és un petit municipi de la comarca de l’Anoia, està situat al centre de Catalunya, format per cinc nuclis: l’Astor, Conill, La Guàrdia Pilosa, Vilamajor i Pujalt. Aquests nuclis conserven de l’època medieval portals de muralla, passos coberts, esglésies romàniques i gòtiques, carrers costeruts i restes de castells. De la nostra història recent trobem importants vestigis del Campament d’Instrucció de l’Exèrcit Popular de 1938.
El terme de Pujalt, de 31,43 km² d’extensió, és al sector de ponent de l’altiplà de Calaf, al límit nord de la comarca de l’Anoia amb la de la Segarra i també al límit de la província de Barcelona. L’altitud de l’altiplà fa que sigui un lloc d’àmplies panoràmiques vers els Pirineus, les crestes de Montserrat, les serres de Pinós, de Boixadors, i de Rubió i els plans d’Urgell, i fa també que sigui un lloc especialment afectat pels vents
La forma de vida d’aquests pobles és l’agricultura i la ramaderia, últimament diversificada amb el turisme rural.

Premi MILLOR POBLE AGRICOLA

Pujalt és un poble eminentment agrícola i ramader, però darrerament ha fet un fort impuls a la diversificació de l'economia rural amb l'aposta pel turisme rural de qualitat i alhora a posar en valor els recursos del territori. Des de l'impuls de les energies renovables amb parcs eòlics i el primer un molí cooperatiu popular del sud d'Europa (https://www.viuredelaire.cat/), aprofitament de la palla per biomassa i generar calor i properament una planta de biogàs per gestionar les dejeccions ramaderes i millorar la fertilització, fins a la diversificació cap al turisme d’experiències, amb l'aposta per l'Observatori de Pujalt, amb temes de metereologia aplicada, astronomia i energies renovables (https://observatoridepujalt.cat/) i el Memorial de l'exèrcit popular, on s'ha recuperat la memòria de com vivien els soldats un campament republicà a les acaballes de la Guerra Civil Española (https://www.exercitpopular.org/) han propiciat la necessitat de millorar les instal·lacions del municipi per tal de poder acollir visitants i afavorir el dia a dia dels vilatans del municipi.

Premi

Bck to top