Planoles

Planoles

Planoles mereix el premi a Poble Cultural de l’Any bàsicament per l’esforç que es fa, tant des de les institucions com des del teixit social del municipi, per la cultura.

Tot i que compta amb alguns elements de patrimoni cultural importants, som conscients que no podem competir amb municipis coneguts pel seu patrimoni històric i que tenen la consideració d’Unesco de Patrimoni de la Humanitat, o amb altres que conserven excel·lentment la seva singularitat medieval. En aquest sentit, al municipi compta només amb dos exemples d’esglésies romàniques, la de Sant Marcel de Planès i la de Sant Vicenç de Planoles, que conserven en el seu interior tota l’espiritualitat dels seus creadors. L’església consagrada a Sant Marcel forma part, a més, del projecte El Ripollès Turisme que gràcies a la tecnologia 3D, permet realitzar una visita al seu interior a través d’un recorregut virtual (http://ripollesturisme.cat/romanic/esglesia-de-sant-marcel-de-planes/)

En la línia del què seria patrimoni històric, sí que comptem amb unes festes que es conserven des de fa més de cent anys i que tenen característiques similars a altres que se celebren a altres indrets de Catalunya:

  • Festa de Sant Blai. Invocat pel mal de gola o de coll, a Planoles és tradició oferir, el dia 3 de febrer, uns panets, anomenats blaiets, que, segons la tradició, curaven el mal de gola. Una tradició semblant té lloc a altres indrets de Catalunya, com al Baix Camp on és tradicional oferir unes galetes, també anomenades blaiets.
  • Festa de les truites. El matí del dilluns de Pasqua, dia de les truites, es preparen els rostillons i a la tarda els planolencs preparen truites de rostillons que es serveixen, amb pa i vi, als residents i visitants. És una festa tradicional, que té els orígens en èpoques de carestia, i en les caramelles, que recollien els ous per a l’elaboració de les truites. Una festa similar es conserva a altres indrets com Guardiola de Bergadà, Navàs o Toses, entre d’altres.
  • Festa de la Caritat. Ja durant el segle XIX, el segon diumenge de juny era tradició regalar un pa a totes les persones necessitades. Un cop més, la celebració ens recorda èpoques d’escassetat. En els seus inicis, la caritat provenia per part de gent amb possibilitats i també de la Germandat, de caire plenament religiós. Una festa similar se celebra en altres municipis, com Anglesola, encara que no sempre a les mateixes dates.

Aquesta poca rellevància (diguem-ne) patrimonial és substituïda amb escreix pel seu dinamisme cultural, amb un programa d’activitats culturals que té lloc tant en moments de forta presència de turisme al municipi, com també durant tot l’any, amb un objectiu molt clar, desestacionalitzar la cultura per tal que els vilatans en puguin gaudir durant tot l’any.


Cicle d’Arts Escèniques i Música

Aquest 2024 tindrà lloc la tercera edició del Cicle d’Arts Escèniques i Música de Planoles. Creat l’estiu de 2022, el cicle va néixer amb l’objectiu de comptar amb una programació estable que inclogués diferents disciplines culturals –teatre, dansa, música…– i per oferir teatre de qualitat fora de la temporada estiuenca. El cicle ha rebut una molt bona acollida, amb una mitjana de 200 espectadors per espectacle.

Aquest any hi ha programats els següents cinc espectacles:

  • Píndoles – teatre breu en espais vius (juliol)
    • La Vella Dixieland Trumpet Reunion (agost)
    • Estimadíssims malvats (agost)
    • Amor a mort (agost)
    • Celebration (novembre)


Projecte KminArt

Aquest projecte (http://kminart.cat) és “una fusió d’art sostenible i senderisme a l’abast de tothom” que reparteix art en els camins de muntanya del Ripollès. Va néixer el 2021 a Planoles, gràcies a la iniciativa del seu veí, Albert Bordanove, i l’Ajuntament li va donar ple suport des de el primer dia.

És un projecte que, segons el seu fundador, “ve a respondre tres necessitats que té el territori: reanimar una infraestructura de camins poc utilitzats i poc coneguts, impulsar la iniciativa artística al Ripollès i, finalment, encaminar la comarca cap a un turisme descentralitzat i desestacionalitzat”. Enguany KminArt transcorre pel camí del veïnats de Planoles, on es podrà gaudir de vuit obres d’art durant tres mesos, de setembre a novembre.


Festival Transhumant

Festival nascut a Ribes de Freser (Ripollès) amb l’objectiu de fer arribar el cinema social i de no discriminació als micropobles. Des dels seus inicis ha rebut el recolzament de l’Ajuntament de Planoles, duent a terme dues activitats, que per aquest any són:

  • Sessió de Curtmetratges a competició (setembre/octubre)
    • Sessió de cinema a la fresca, amb la visualització d’una pel·lícula de cinema compromès (juliol). Enguany es projectarà la pel·lícula 20.000 especies de abejas d’Estibaliz Urresola.


Festival Itinera de Micropobles

Festival, creat al 2021 entre l’Associació de Micropobles de Catalunya i Aktive, per donar a conèixer els Micropobles i els seus encants acompanyats de música de qualitat en petit format. Aquest és el tercer any consecutiu que a Planoles es fan actuacions musicals del Festival durant l’estiu, que tenen lloc al recinte de la piscina durant el mes de juliol, amb una assistència mitjana d’uns 150 espectadors.


Cicle de Cinema Gaudí

Malgrat que no disposem d’una sala de cinema, a partir de gener d’enguany ens hem adherit al Cicle Gaudí i hem ampliat la nostra oferta cultural incorporant la projecció d’una pel·lícula al mes a una sala que adaptem per l’ocasió. La projecció té lloc fora de la temporada de màxima afluència de turisme, de gener a juny i de setembre a desembre, i l’acollida ha estat molt positiva, amb una mitjana de 50 persones per sessió.

 

 

 

Concerts de música clàssica a l’església de Sant Vicenç

Un dels marcs culturals que constantment potenciem és el de l’església romànica dels segles XI-XII de Sant Vicenç. Des de fa més de 20 anys, cada estiu té lloc a l’interior de l’església algun concert de música clàssica. Aquest any hi tindran lloc dos concerts:

  • Concert de Vandalia (juliol). A partir d’aquest estiu, Planoles serà un dels 41 municipis del Pirineu Català on hi tindrà lloc un concert del Festival de Música Antiga dels Pirineus, un festival nascut el 2011 amb l’objectiu d’acostar la música als territoris pirinencs. Els assistents al concert podran gaudir d’una visita guiada a l’església romànica del segle XII de Sant Marcel de Planès, a càrrec del prestigiós historiador Miquel Sitjar
  • Concert d’Athrodeel (agost). Planoles participa des de fa més de 20 anys en el Cicle de Concerts a les esglésies de la Baronia de Toses, Romànic en Viu. En les edicions anteriors la mitjana d’assistència ha estat d’uns 120 espectadors per sessió.


Audicions de sardanes

Planoles està compromès amb el patrimoni cultural català amb un mínim de tres audicions de sardanes durant l’any. Enguany, i gràcies a l’impuls donat per una de les associacions més dinàmiques del municipi, l’Associació de Dones de Planoles (ADP), comptarem amb quatre audicions que tenen lloc durant la Festa de les truites (dilluns de Pasqua), la Festa de la caritat (segon diumenge de juny), el mes de juliol (organitzada per l’ADP) i durant la Festa Major.


Altres activitats

  • Organització durant els mesos de setembre a juny, d’una lliga local de bitlles catalanes per tal de mantenir viva aquesta tradició cultural.
    • Projecció gratuïta del VOC – Festival Òmnium de curtmetratges. En aquesta projecció es podran veure els curts guanyadors d’aquest festival que recull els millors curtmetratges en llengua catalana de la temporada.
    • Projecció gratuïta del documental sobre l’art del Pirineu, Art d’alçada. Aquest documental és un viatge pel territori pirinenc on es descobreixen paisatges i artistes que comparteixen escenari, i on es palesa la riquesa paisatgística i artística dels racons pirinencs.


Associacionisme i cultura

El teixit social, encarnat per les associacions, té una importància cabdal per a la dinamització cultural del municipi. En quant a associacions, les més dinàmiques des del punt de vista de la cultura són la ja esmentada Associació de Dones de Planoles, l’Associació Excursionista de Planoles i la Societat de Caçadors Vall del Rigart.

Associació de Dones de Planoles Amb més de trenta anys d’història i més de 400 associades, a banda d’oferir una audició de Sardanes el mes de juliol, l’ADP organitza diferents activitats culturals com:

  • Concurs de fotografia anual sobre el municipi, per a la seva posterior exposició i realització d’un calendari.
  • Organització de sortides històrico-culturals que es duen a terme durant tot l’any. Enguany s’ha organitzat la sortida El silenci dels telers –visita guiada per les colònies tèxtils de Catalunya– que va venir precedida per dues sortides més: La batalla de l’Ebre i per La Maternitat d’Elna, les tres visites guiades per la historiadora Assumpta Montellà.

Associació Excursionista de Planoles Nascuda el 2005 i amb prop de 300 persones associades, l’AEP organitza, a banda d’una gran quantitat d’excursions que tenen com a punt de sortida Planoles, un bon nombre d’activitats culturals:

  • Conferències de muntanya on han intervingut els millors alpinistes catalans (Jordi Pons, Òscar Cadiach, Mònica Verge, Araceli Segarra, Ferran Latorre, entre d’altres).
  • Diada del Bolet amb conferències d’importants micòlegs com Enric Gràcia o Daniel Siscart.
  • Sortides de botànica amb un expert en la flora i fauna de l’entorn.

Societat de Caçadors Vall del Rigart Amb més de 50 associats, i amb l’objectiu de donar a conèixer la fauna autòctona, organitzen des de fa tres anys una cacera fotogràfica pels entorns del municipi.

Malgrat que es tracta d’un municipi de només 320 habitants, Planoles compte, actualment, amb una important programació cultural transversal, atemporal i per a tots els públics i que s’ha anat ampliant els darrers anys per tal de potenciar la cultura en aquest micropoble del Pirineu Català.

I és que totes les iniciatives culturals descrites fan que Planoles, malgrat les dificultats inherents als seus 320 habitants, estigui esdevenint un dels pobles més actius del Ripollès culturalment parlant.

Per tota aquesta important difusió i dinamització cultural realitzada amb l’esforç i il·lusió de molts planolencs i planolenques, considerem que Planoles és un molt bon candidat per competir en el Premi Poble de l’Any 2024, en la categoria Premi Poble Cultural de l’Any.

Bck to top