Peralada és una vila distingida des de temps immemorials fins a l’actualitat: si mirem cap al passat, va ser capital d’un dels primers comtats catalans, senyoria d’una de les més antigues famílies vescomtals, els Rocabertí, i pàtria de Ramon Muntaner, el gran cronista de l’expansió catalana per la Mediterrània; si mirem al present, tot i que el seu skyline destaqui per les seves edificacions d’origen medieval, el seu terme municipal comprèn, no només una gran superfície desbordant de patrimoni material i immaterial, natural i vitivinícola, sinó també una gran extensió de terreny agrícola, espais ramaders, masos, castells i una agenda farcida d’esdeveniments durant tot l’any. Ja des que els ibers s’hi van instal·lar, escollint l’emplaçament hàbilment, Peralada ha esdevingut un lloc estratègic per residir, per visitar, per fer-hi parada i sense el qual la identitat del territori no es podria entendre. Una vila situada, ni més ni menys, que al cor de l’Empordà
- El nostre municipi té una tradició eminentment agrícola, amb 2.784 hectàrees de terres llaurades, majoritàriament herbàcies, fruiteres, de vinya i d’olivera, disperses per tot el terme i que dibuixen l’escenari de Peralada i Vilanova de la Muga.
- La ramaderia també hi és present, i els productes que se'n deriven, com els embotits de porc, són elaborats a la manera tradicional. N’és un exemple la Carnisseria Can Navarra, guardonada per la Cambra de Comerç de Girona, pels més de 50 anys al servei de Peralada.
- Algunes granges productores de llet han estat reconegudes oficialment, com la Granja Planas (Vilanova de la Muga) finalista en el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2021 (PITA) en la categoria empresa agrària, la Granja Magret (Peralada), guanyadora del Premi Ramader 2020 en la categoria d’Antiguitat de Danone o la Granja Descamps (Peralada), finalistes al Premi a la Qualitat de la Llet de Vaca d’Àmbit Català 1996-97, nominats al Concurs Nacional de Qualitat de Llet Crua de Vaca 2007 i 1r premi al Concurs d’Explotacions amb la Millor Qualitat de Llet Crua de Vaca en l’àmbit de Catalunya 2003-2004.
- Peralada gaudeix de 144 explotacions ramaderes: apícola (2) aviram (61), boví (26), cabrum (4), èquids (16), oví (16), porcí (18 porc i 1 porc senglar).
- Comptem amb el Forn El Llonguet de Peralada que elabora una gran diversitat de pans amassats amb farines locals, esdevenint avui dia un dels millors forns de Catalunya, inclòs en La Ruta del Bon Pa. Un exemple d’això és el guardó del segon premi al Millor Llonguet de Catalunya 2021.
- Destacar en l’activitat vitivinícola, amb constància d’aquesta ja des del segle XIV i revitalitzada gràcies al celler Perelada a principis del segle XX. Peralada forma part de la Ruta del Vi i es participa anualment en el festival Vívid, organitzant tastos en espais singulars de la vila.
- Inaugurat recentment el Nou Celler Perelada, ideat pel prestigiós bufet RCR Arquitectes, representa un edifici "pioner en ecoeficiència energètica" -el primer a Europa que té la certificació LEED Gold-, integrat a l'entorn i que serveix per també divulgar la cultura del vi amb tasts de vins i visites exclusives.
- L’agricultura és l’activitat econòmica predominant al nucli de Vilanova de la Muga, situada en una zona planera regada pel riu Muga i d’on destaca la resclosa medieval.
- El nucli de Vilanova de la Muga forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, tocant la zona de l’estany de Vilaüt, que l’integra en aquest entorn natural tan singular.
- En relació amb l’anterior punt, formem part de la Ruta dels Estanys, per fer tant en bicicleta com a peu, i ideal per compartir amb la família i observar la magnífica fauna i flora dels Aiguamolls.
- Per la seva ubicació, a més de la Ruta dels Estanys, Peralada és un nucli per on passen nombrosos itineraris de senderisme i de bicicleta, mitjançant els quals es pot explorar la zona: Camí Natural de la Muga, Camí de Sant Jaume, Ruta dels Estanys, la xarxa de senders Itinerànnia, Pirinexus, Camins de Guerra, etc.
- Per destacar en la reintroducció de la cigonya blanca. L’any 1996 el Parc del Castell de Peralada, en col·laboració amb el parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, posà en marxa un projecte de recuperació d’aquesta au. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins l’actualitat que comptem amb 37 parelles.
- Al voltant de 15 escoles de la comarca celebren cada any la jornada d’anellament de cigonyes al Parc del Castell, on es troben els nius de la colònia, i coneixen també el projecte de reintroducció d’aquestes aus.
- Formem part, amb tres flors d’honor, del moviment Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Monumental de Catalunya.
- El parc del Castell ha estat guardonat com a millor Espai Públic Florit dins el projecte Viles Florides 2015.