Monistrol de calders

Monistrol de calders

Municipi d’uns 700 habitants. Està situat en un racó de l’altiplà del Moianès a 470 m d’altitud, amagat entre el seu extrem sud, el Pla de Bages i el massissos de la Serra de St. Llorenç amb els cims de la Mola i el Montcau, i el massís de l’Obac, que formen part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Estem també dins el Geoparc UNESCO de la Catalunya Central.
Formant part de la difusió de Diputació de Barcelona al Parc Natural de Sant llorenç del Munt i l’Obac i en el seu plano estem representats amb una ruta senyalitzada circular curta que puja des del punt d’informació del Parc Natural fins l’ermita de Sant Pere Màrtir i estem en vies de tenir senyalitzada una altra ruta que va cap a la Bauma Freda.
Envoltat de boscos i rieres, és un indret idoni per a practicar senderisme, BTT… i gaudir dels encants del paisatge i la natura.
Monistrol sorprèn per l’abundància d’aigua; són més de 30 les fonts que brollen per diversos indrets, i és creuat per tres rieres i diversos torrents importants que s’uneixen a l’aiguabarreig del capdavall del poble per formar el riu Calders, Rescloses i canals de reg i d’horta formen part del paisatge d’aquest poble de pagesos enginyers.
L’efecte de l’erosió al llarg dels anys a les roques d’origen sedimentari ha creat un paisatge únic i amb personalitat, dominat per grans baumes (bauma de la Coma, bauma Freda), pels anomenats popularment codros: grans pedres que es van desprendre de l’estrat del qual formaven part i han adquirit formes molt singulars i atractives (codro Bolet, codro Barret, codro Gros…), per les olles o calderes que forma l’aigua en erosionar la roca (Gorgs Blaus, les olles del Dó…), saltants d’aigua (Baga Cerdana…). També pels tipus de roques que trobem a Monistrol de Calders, s’hi va desenvolupar com a activitat econòmica la mineria, i encara ara tenim alguna pedrera en funcionament.
La gastronomia és un altre dels trets característics d’aquest municipi, amb diversos establiments de renom, on es pot degustar la bona i autèntica cuina catalana amb productes de proximitat
——————————————————————————————
PROJECTE CULTURAL
Des de l’any 2020 l’Ajuntament de Monistrol de Calders ha fet una APOSTA FORTA per crear una OFERTA CULTURAL POTENT amb l’objectiu de CREAR i POTENCIAR propostes Culturals ambicioses en l’àmbit rural.

4 FESTIVALS
Festival d’Art Experimental, “H” (anual)
Festival d’Art Urbà, “MUR MURS” (anual)
Festival de Cinema independent, IBIZA CINE FEST (anual)
Festival de Titelles del Moianès (anual)

+ 1 Espai d’Art amb programació mensual, CAL ROS
+ Una col·lecció de 43 escultures disperses pel municipi, les escultures de la Col·lecció Fèlix Estrada i Saladich.
+ Programació estable de música, dansa, teatre…
+ Festa de la Ratafia (anual)
+ Festa de les entitats (anual)
+ Manteniment i difusió del Patrimoni Natural, Cultural i creació/posada en valor de la lectura amb els tres biblionius instal·lats a tres indrets singulars del poble (Plaça de Cal Espardenyer, Parc del Serrat i a l’espai de la Font del Bolet).
+ Actes de cultura popular
+ Jaciment arqueològic de la Llandriga

POBLE CANDIDAT A

Premi MILLOR POBLE CULTURAL

TOT AIXÒ HA ESTAT POSSIBLE GRÀCIES a la participació del GRUP DE TREBALL DE CULTURA I PATRIMONI, format per gent diversa del municipi que ha aportat idees, ganes, voluntariat i ha fet possible que “AQUESTA APOSTA ES PUGUI DUR A TERME EN UN POBLE TAN PETIT” i amb pocs recursos.

-------------------
CAL ROS - ESPAI D’ART
www.instagram.com/cal_ros_espai_dart
A principis de l’any 2020, Cal Ros (espai cedit a l’ajuntament) va obrir les portes amb el propòsit d’acollir una exposició mensual, i des de llavors han exposat 14 artistes de diverses disciplines i procedència, nacional i internacional. L’espai s’ha destinat també a acollir espectacles de petit format i performances artístiques.

-------------------
CICLE D’ART EXPERIMENTAL I COMUNITAT “H”
www.instagram.com/cicle_h
El 14 de maig de 2022, Monistrol de Calders va ser L'EPICENTRE DE L'ART EXPERIMENTAL DE LA CATALUNYA CENTRAL amb la celebració del primer CICLE D’ART EXPERIMENTAL on s’ha pogut gaudir d’exposicions, tallers, performances, concerts, poesia i un mercat d’autoedició.
El propòsit d’aquesta proposta és entendre l’experimentació en un sentit ampli i heterodox: presentant propostes amb artistes que experimenten des de disciplines assolides per l’imaginari popular: poesia, música i cant, o que treballen directament des de dinàmiques artístiques contemporànies: performance, videoart…
En els dos casos, respon a una experimentació que impulsa les connexions entre artista i públic.
La direcció artística va anar a càrrec de Primo Gabbiano i Visual Pal, dos artistes de llarga trajectòria i amb vinculació a la Catalunya interior.
-------------------

MURMURS - FESTIVAL D’ART URBÀ
www.instagram.com/murmurs_arturba
Els dies 10/11/12 de juny del 2022 es va celebrar la segona edició del Festival d’Art Urbà MurMurs de Monistrol de Calders, en la qual van intervenir 12 artistes de diferents estils i tècniques. Amb aquesta segona edició el poble compta amb una trentena d’obres d’art als seus carrers.
És de destacar la diversitat de nacionalitats, amb la presència d’artistes de Portugal, Brasil, Grècia, Mèxic i evidentment del territori.
La mostra té una clara voluntat didàctica i la intenció de donar a conèixer l’art urbà des de diferents punts de vista artístics i tècnics. S’organitzen xerrades i tallers adreçats als nens de l’Escola i del Casal d’avis l’Espiga i s’hi pot gaudir d’espectacles i actuacions musicals durant els 3 dies que dura el Festival.
Els artistes han sigut escollits, sota la direcció artística de l’artista Werens, amb la intenció de tenir una àmplia representació d’estils i tècniques d’art urbà, que van des del realisme a l’abstracció, el “tag”, les plantilles, el collage, etc.
-------------------

FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT D’EIVISSA “IBIZA CINE FEST”
www.facebook.com/ibizacinefest
www.instagram.com
Per segon any consecutiu, hem tingut el privilegi d'acollir a Monistrol de Calders una programació exclusiva de Cinema Independent Europeu.
SHORTFILMS ON TOUR, una selecció de curtmetratges seleccionats i premiats a festivals europeus qualificadors als "European Film Awards" que presenta un panorama múltiple del cinema europeu contemporani independent i d’autor valent i crític, que tracta temàtiques punyents a nivell social.
Organitza: Ajuntament de Monistrol de Calders i Ibiza Cine Fest
Director artístic: Xavi Herrero: Director de l'IbizaCineFest i Membre de l'European Film Academy
-------------------

FESTIVAL DE TITELLES DEL MOIANÈS
www.animacions.org/festival-titelles-moianes
L’any 2022 es va celebrar la 6a edició d’aquest festival amb participació de l’Ajuntament de Monistrol de Calders. El Festival de Teatre de Titelles del Moianès, el promou i organitza l’Associació Cultural Espai Animacions (Centre d’Iniciatives Titellaires) en coordinació amb alguns ajuntaments dels municipis del Moianès. És l’únic declarat d’àmbit comarcal al Principat.
Acomplerta la 6a edició, el Festival ha arrelat al territori, s’ha guanyat el crèdit i l’estima de la professió i ha consolidat una audiència cada cop més nombrosa, provinent de la comarca i d’arreu.
-------------------

LES ESCULTURES DE LA COL·LECCIÓ FÈLIX ESTRADA I SALADICH

El poble de Monistrol de Calders disposa de 43 escultures i un amfiteatre (o teatre grec) instal·lats en els seus carrers i places.
Aquestes escultures formaven part de la col·lecció de Fèlix Estrada i Saladich, fill de Monistrol de Calders, on havia nascut el 1901. Gran amant de l’art, sobretot de l’escultura, el col·leccionista havia encarregat les obres a diversos escultors, catalans i de fora de Catalunya.
L’any 2015 es materialitzava el trasllat i la instal·lació de les escultures als carrers de Monistrol de Calders.
Amb el propòsit de fer conèixer aquest patrimoni, una de les activitats guiades del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac al municipi, té programada (un cop al mes) una passejada guiada, “les escultures de Monistrol ens parlen”, a càrrec de l’informador del Parc Natural, per descobrir una quarantena d’obres escultòriques de la segona part del segle XX i conèixer l’entorn natural i el passat pagès de Monistrol de Calders.
------------------------------------------------------------------------------------------

PATRIMONI NATURAL

L’any 2022, l’Ajuntament ha editat un mapa de turisme en el qual podem trobar 8 ITINERARIS NOUS que passen per la majoria dels llocs emblemàtics del terme municipal.
www.monistroldecalders.cat/el-municipi/turisme/rutes

En aquests itineraris, hem de destacar les rutes destinades a la pedra seca, a més d'alguna altra:
-------------------
LA RUTA DE LA PEDRA SECA
En el recorregut d'aquesta ruta podrem observar diverses construccions fetes amb aquest sistema: barraques de vinya (n'hi ha més de 500 en tot el terme municipal), obres de canalització de torrents i rieres, parets de camins rurals, feixes de vinya, etc.
A part de descobrir i admirar aquestes autèntiques obres d'enginyeria rural, tot passejant per la ruta veurem el Codro Gros (roca singular també anomenada Pedró Gros), farem cap al Dolmen del Pla de Trullars i passarem pel costat de la Casa Nova, antic mas abandonat del poble.
-------------------
LA RUTA DE LA BAGA DE LA PAÏSSA
El mas de la Païssa, era un dels masos més extensos del municipi i un dels llocs més densament poblats de vinyes i, per tant, de barraques del terme monistrolenc. Propera al poble i ben assolellada, malgrat el seu nom, una cinquantena de cases del poble hi tenien el seu tros a parceria, la majoria amb barraca.
L'any 2022 hem recuperat i senyalitzat aquesta segona ruta de la Pedra seca, per fer conèixer i donar valor a aquest patrimoni.
Aquest 2022 participarem per segon any consecutiu a la Setmana de la Pedra Seca www.setmanapedraseca.cat
El projecte Col·laboraxPaisatge amb suport de la Generalitat de Catalunya posa en valor i reivindica el patrimoni de pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva als Països Catalans, organitzant activitats a l’entorn de la pedra seca per posar-la en valor, comptant amb les entitats i les administracions locals del territori.
___________

LA RUTA “AIGUA I NATURA”
Passejada guiada al llarg de la riera de Sant Joan, per conèixer els usos que s’hi feia de l’aigua, on observem i aprenem de natura, geologia i cultura; passant per una resclosa, un reg, les restes d’una bomba d’aigua, fonts, coneixem el que és un travertí i com es forma i parlem de vegetació d’aigua, arbres fruiters i plantes dels horts…..
Activitat d’educació ambiental i turisme sostenible del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac que es fa un cop al mes
_________

PROJECTE BIBLIONIUS
A Monistrol de Calders apostem per la lectura. Per això es van instal·lar a tres llocs singulars del poble una espècie de nius d’ocells per tal de deixar i compartir llibres.
L’objectiu principal és fomentar l’hàbit de la lectura a més de l’intercanvi i la reutilització entre altres.
________

JACIMENT DE LA LLANDRIGA
Farà dos anys, per atzar es va descobrir un jaciment arqueològic a Monistrol de Calders. S’ha declarat com a Bé d’Interés Local?? S’hi han fet diverses excavacions i un camp de treball (es va trobar material que es va estudiar i datar a l’època tardoantiga o alta edat mitjana).
A causa dels pocs recursos, tenim pendent donar valor i museïtzar el jaciment per preservar-lo i poder aprofundir en la història dels primers monistrolencs.Volem optar al concurs “Millor poble de l’any” perquè pensem que seria la manera de seguir aportant valor i contingut a la cultura en l’àmbit rural i apropar propostes singulars i atrevides al territori, defugint les grans ciutats.

Bck to top