L’Escala

L’Escala

L’Escala és un municipi orgullós de la seva història i que té clar que el seu patrimoni cultural no és només una qüestió del passat, sinó de present i de futur. Una vila que, a més, reivindica les seves arrels marineres i fa una forta aposta per posar en valor el peix blau (amb les famoses anxoves de l’Escala al capdavant) i les activitats marítimes.

Premi

Premi MILLOR POBLE MARÍTIM

L’Escala és un municipi amb unes fortes arrels marineres (forma part del segell de Viles Marineres de la Generalitat). Amb la prestigiosa anxova de l’Escala com a estendard gastronòmic, amb un dels principals ports pesquers de peix blau i amb un fort sector de nàutica esportiva i recreativa. Una relació que es llueix amb orgull, com mostra el mural gegant que s’ha pintat aquest any amb una imatge del vell port pesquer i el lema “l’Escala, gent de mar”.
Aquest any, l’Ajuntament de l’Escala i la Confraria de Pescadors de l’Escala han impulsat el projecte Viu en Blau per posar en valor la importància del sector pesquer i del consum de peix blau, d’especial importància al municipi.
Un projecte que inclou des d’una campanya gastronòmica anual a un gran reguitzell d’activitats durant tot l’any:
-Trobada per potenciar les sinergies entre els diferents actors econòmics de l’Escala, al Centre d’Interpretació del Peix Maram.
-Visites a la subhasta del peix, amb esmorzar de peix blau.
-Activitats lúdiques gastronòmiques amb el peix blau com a protagonista
-La maleta pedagògica, que viatjarà a les escoles de l’entorn per explicar-los temes relacionats amb els pescadors i el peix blau
-Creació de packs de turisme sostenible “Blue Experience”

Patrimoni pesquer

Un altre projecte que el Museu de l’Escala ha posat en marxa aquest any ha estat la recuperació de la darrera teranyina de pesca feta a les drassanes de l’Escala ara fa 40 anys, la “Paca”, que s’ha salvat in extremis del desballestament i ha tornat al municipi per tal de ser restaurada i d’incorporar-se als actius del Museu i ajudar a difondre el patrimoni pesquer local. Un actiu que se suma a l'àmplia oferta museística relacionada amb l'Escala i el mar, amb el Museu de l'Anxova i de la Sal, l'Alfolí de la Sal, les barraques de pescadors de la Creu o l'antiga casa de pescador de Can Cinto Xuà.

Anxova de l’Escala

Si un producte s'associa al nom de l'Escala, aquest és sense cap mena de dubte l'anxova. Les anxoves de l'Escala s'han fet famoses arreu i ho han aconseguit pel seu fantàstic sabor i per una elaboració tradicional que es remunta a segles enrere.
Una bona manera d'acostar-se a aquest producte i a la seva elaboració, és participant en alguna de les visites guiades que organitzen les pròpies fàbriques de salaó. L'altra, acostant-se a qualsevol restaurant o bar del municipi, on no pot faltar una bona tapa de pa amb tomata i anxoves de l'Escala.
Ara, si es vol anar més enllà del plat tradicional, la millor fórmula és visitar l'Escala a inicis d’octubre, quan se celebra la Ruta de la Tapa de l'Anxova. Nombrosos establiments ofereixen múltiples opcions de tapes en què l'anxova és la protagonista i milers de persones recorren cada any aquests bars i restaurants per tal de degustar-les. Coincideix amb la Festa de l'Anxova, que se celebra sempre el primer diumenge d'octubre.
Per conèixer a fons la història de la salaó a l'Escala, és imprescindible una visita al Museu de l'Anxova i de la Sal.
Des de l’Escala també es va impulsar fa sis anys el Projecte Sèpia, amb què es pretenia afavorir la reproducció d'aquests cefalòpodes a la badia de Roses. Un projecte d’èxit que s’ha anat estenent per altres municipis de la zona.
El centre d'interpretació del peix Maram, de la Confraria de Pescadors de l'Escala, ofereix també diferents maneres d'acostar-se al mar i conèixer la gastronomia marinera des del primer pas del procés, la pesca. Així, es fan visites guiades que inclouen veure la subhasta del peix blau de bon matí i un bon esmorzar amb els productes acabats de pescar.
L'Escala disposa de cap a un centenar de restaurants en què gaudir no només de la cuina marinera, sinó d'una àmplia varietat de productes de mar i muntanya.

El mar d’Empúries

L'Escala és una vila oberta al mar d'Empúries, amb més de set quilòmetres de litoral que permeten gaudir d’un gran nombre de platges de totes les tipologies i d'una vista privilegiada a una de les badies més belles del món. Però quedar-se amb aquesta visió únicament des de terra, és perdre's part de l'essència de l'Escala.
Durant tot l'any -sobretot a l'estiu- s'ofereixen nombroses activitats nàutiques que permeten descobrir l'Escala des d'un altre punt de vista. Navegar a vela prop dels imponents penya-segats, recórrer els racons més inexplorats de la costa en un caiac o fent paddle surf o capbussar-se per conèixer la bellesa submarina d'aquest litoral tot fent submarinisme o snorkel, són algunes de les opcions que ofereix l'Escala. Evidentment, n'hi ha moltes altres que permeten gaudir del mar d'Empúries, ja sigui per compte propi o a través d'activitats organitzades: excursions en creuer o moto aquàtica, esquí nàutic, natació, windsurf...
El Club Nàutic l'Escala ha estat el primer de Catalunya en tenir les seves instal·lacions totalment adaptades i oferir el programa Vela per a Tothom, amb embarcacions que permeten navegar a persones amb mobilitat reduïda. A més, s’organitzen periòdicament campionats de vela d’àmbit tant nacional com internacional.

Bck to top