Guimerà

Guimerà

Guimerà és un poble preciós que captiva a qui se’l mira i el descobreix. Situat a la Vall del riu Corb, a cavall entre l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barbarà, entre les províncies de Lleida i Tarragona. Val la pena perdre’s pels seus laberíntics carrers, passejar-s’hi contemplant alguns els seus portals, el castell i l’església i pujar a la torre de guaita. És un diamant per descobrir catalogat com a Conjunt Històric Artístic l’any 1975 i Béns Culturals d’Interès Nacional el 1993. És un clar exemple de recinte medieval rural. Es coneix Guimerà com «El nou de Copes», ja que la vista del poble des del riu és un amuntegament de cases unes a sobre de les altres. El nucli principal de cases, antigament emmurallat, reposa sobre el vessant nord de la vall. Els carrers i les cases s’enfilen, des del llit del riu Corb, muntanya amunt fins el castell. L’activitat principal del poble és l’agricultura de secà; cultius de cereal, vinya, oliveres i ametllers.

Guimerà és municipi de la comarca de l’Urgell amb 265 habitants, una superfície de 25,8 km² i a 555 metres d’altitud. La població ha disminuït de més 1.500 a 265 habitants en 100 anys i l’edat mitjana és de 53 anys, una mitjana 10 anys superior a la mitja de l’Urgell i superior a la majoria de municipis de menys de 500 habitants. Hi ha un volum molt alt d’habitatge buit, amb una mitja de 0,6 habitants per habitatge. Concretament hi ha 422 habitatges dels quals 58 estan buits.

El segon cap de setmana d’agost s’hi celebra el Mercat Medieval, un dels més importants de Catalunya, amb més de 120 parades d’artesans i d’oficis antics i algunes actuacions de la història del poble. Aquest any s’ha celebrat la XXVIIa edició i han assistit uns 20 mil visitants. És un poble amb un alt atractiu, concorregut contínuament per visitants i curiosos, on també s’hi desenvolupa una alta activitat social i cultural gràcies a l’impuls i implicació de diverses associacions i per l’energia incansable i el compromís desinteressat de la seva gent; tant dels que hi viuen tot l’any com dels que omplen el poble els caps de setmana i a l’estiu.

RESPOSTA DE LA SOCIETAT CIVIL: ASSOCIACIONISME PER LLUITAR CONTRA EL DESPOBLAMENT I PER LA PROTECCIÓ DEL MEDI RURAL.

Durant els darrers anys han sorgit a la Vall del Corb diverses associacions civils que treballen conjuntament amb les administracions locals per protegir el territori, fomentar les activitats econòmiques de km0, lluitar contra el despoblament, fomentar la cultura i treballar, en definitiva, per la Vall del riu Corb, entre les províncies de Lleida i Tarragona, a cavall entre les comarques de l’Urgell, la Conca de Barberà i La Segarra. És el cas de l’Associació per al desenvolupament integral de la Vall del Corb, Territori de vincles, Guimera.info, associacions de joves, de dones, de gent gran o l’Associació Viu Guimerà entre d’altres.

Aquesta darrera, l’Associació Viu Guimerà, sorgeix al municipi de Guimerà. Neix de la força i el cor de la gent i treballa conjuntament, des del primer moment, colze a colze amb l’Ajuntament de Guimerà. Sorgeix de forma participativa, altruista i integradora, té com a objectiu principal canviar la tendència demogràfica de Guimerà -municipi desconegut, però ple d’encant- incrementant la població i la qualitat de vida de les persones que hi viuen i/o s’hi estan, promovent la millora de les condicions d’habitabilitat, l’escola, els serveis, l’economia local i el turisme i cooperant al màxim amb la resta d’associacions i entitats del poble i de la Vall del riu Corb.

Per més informació visiteu:
Info per visitar el poble: https://www.guimera.info/poble/
Info sobre Viu Guimerà: https://viuguimera.cat/associacio-viuguimera
Info sobre el Mercat Medieval: https://guimeramedieval.cat/
Info institucional: https://www.guimera.cat/
Vídeo presentació poble: https://youtu.be/PX9UDIcojr0

POBLE CANDIDAT A

Premi MILLOR POBLE AGRICOLA

La vila de Guimerà ha posat en marxa dues iniciatives molt rellevants en el sector agrícola i ramader:

A.- EL VI DE VIU GUIMERÀ:

L’Associació Viu Guimerà, amb poc més d’un any de vida, ha estat capaç d’embotellar i comercialitzar íntegrament al poble 4.000 ampolles de vi produït amb raïm exclusivament del poble. El Vi Viu Guimerà es pot trobar tant en blanc com en negre. Aquests dos vins, de macabeu, el blanc, i ull de llebre, el negre, són fets amb raïm de vinyes de secà de Guimerà, a més de 550 metres d’alçada de la subzona vitivinícola Valls del Riu Corb de la DO Costers del Segre, subzona amb molt contrast tèrmic entre dia i nit.

La iniciativa va ser promoguda voluntàriament per un grup intergeneracional de pagesos del poble, amb dos enòlegs fills de Guimerà i un artesà del municipi; tots ells membres de l’Associació Viu Guimerà. L’objectiu general de la mateixa és incrementar a curt, mig i llarg termini, les oportunitats tant dels productors de vinya com dels comerços i restauradors (empreses de serveis) de la localitat. La iniciativa va ser molt ben rebuda per tots els guimeranencs, guimeranenques i per l’Ajuntament de Guimerà.

El Vi Viu Guimerà té tres finalitats principals:
1. Vol inspirar a petits viticultors guimeranencs a llençar-se a embotellar vi i comercialitzar-lo. La idea és que es vagi fent el pas de vendre el raïm a tercers de fora, a produir i comercialitzar directament el vi.
2. Vol, també, ajudar econòmicament a comerços i restauradors del poble després d’aquesta dura època de pandèmia.
3. I, en darrer lloc, també contribueix al finançament de l’Associació Viu Guimerà en el seu treball per tal de canviar la tendència demogràfica de Guimerà.

Així doncs, el raïm és de viticultors de Guimerà, el disseny de l’etiqueta està creat per un artesà del poble i la comercialització d’aquest vi es fa a través dels establiments locals els quals s’enduen el benefici gairebé íntegre. Impactes, tots ells, que contribueixen a l’arrelament de la població a la Catalunya interior, la Catalunya despoblada.


B.- PROJECTE 'VAQUERS DEL CORB':

El projecte Vaquers del Corb està liderat per dues famílies de pagesos i ramaders (una de Guimerà i una de l’Ametlla de Segarra) i propietaris forestals del terme de Guimerà. L’objectiu principal del projecte no és tant obtenir un rendiment econòmic, sinó principalment netejar el sotabosc de zones de la Vall del Corb però alhora també pretén evitar que una raça autòctona de vaca molt efectiva per a aquesta tasca s’extingeixi i es pugui produir, amb la mateixa, carn ecològica de km 0 de molta qualitat. El projecte ha rebut el recolzament i/o la publicitat l’Associació de Criadors de la Raça de l’Albera, l’Associació per al desenvolupament integral de la Vall del Corb, Territori de vincles, l’Associació Viu Guimerà i de l’Ajuntament de Guimerà.

L’estat d’abandonament de les masses forestals de la vall del riu Corb així com la situació en què es troben les lleres del riu Corb ens han empès a idear un projecte ramader de neteja i conservació dels boscos de la vall i de les lleres del riu tant per prevenir incendis com per millorar-ne l’accés, afavorint l’aprofitament forestal i permetre la realització d’activitats lúdiques per els veïns i visitants.


La vaca de l’Albera és una raça autòctona amb perill d’extinció. El seu caràcter rústic la fa ideal per a la neteja de les masses forestals i herbàcies de la vall i del riu Corb, contribuint a la prevenció d’incendis i afavorint la realització posterior d’activitats agroforestals i de lleure en espais que actualment són intransitables.




En col·laboració amb l’Associació de Criadors de la Raça de l’Albera s’ha iniciat la introducció de d’aquestes vaques a Guimerà, al cor de la Vall del Corb, que té unes característiques forestals i climàtiques similars a la seva àrea de procedència, contribuint també a augmentar els exemplars d’aquesta raça catalana que es troba encara amenaçada.

A partir del tercer any d’explotació es començarà a distribuir i vendre carn ecològica certificada de vaca de l’Albera bàsicament amb circuit de proximitat. Implicant als restauradors i carnissers de les comarques lindanes perquè apostin per la carn obtinguda dins les finques forestals de la Vall del Corb.

Actualment Vaquers del Corb compta amb un ramat de prop de 20 animals, que pasturen lliurement en un bosc de 25 Ha, tot i que la idea és d’anar creixent i anar fent el projecte cada com més sostenible econòmicament.

Premi MILLOR POBLE TECNOLÒGIC

“COWORKING RURAL” LOW COST AMB CONNEXIÓ A INTERNET A ALTA VELOCITAT

Una de les idees que més es van repetir durant la pluja de idees popular que es va fer als inicis de l’Associació Viu Guimerà es que es podia crear un espai de treball compartit per tal que persones que visquessin a Guimerà, que hi volguessin venir a viure o que hi passessin temporades tinguessin un lloc amb els serveis que fes falta.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és doble:
1. Fixar persones al territori que ja hi tinguin un vincle o cridar-ne de noves, ja sigui al poble o a altres indrets de la Vall, oferint-los un espai per poder treballar amb els serveis necessaris per fer-ho.
2. Fomentar la convivència, els vincles i el networking entre la gent de la Vall i/o de Guimerà que fan us de l’espai.

Per tot això, des de Viu Guimerà, des de l’inici es va treballar per fer realitat un espai de treball compartit. Es va visitar diferents espais, alguns municipals oferts per l’Ajuntament de Guimerà. Finalment es va trobar un espai adient per l’ús que se li volia donar que és propietat de l’Arquebisbat de Tarragona amb qui es va arribar un acord de lloguer a baix cost (amb la Vicaria de Bens de l’Arquebisbat). Totes les reformes les han fet professionals del poble (paleta, fuster i electricista) a preu de cost per aportar el seu gra de sorra. Tot el mobiliari s’ha aconseguit de forma gratuïta amb un conveni amb CaixaBank i s’ha transportat per part d’un soci de Viu Guimerà de forma gratuïta i s’ha muntat en una jornada de voluntariat.

Tot això ha fet que finalment l’Associació Viu Guimerà tingui un espai de treball compartit, degudament equipat, amb mobiliari ofimàtic i connexió a Internet, per les persones interessades sòcies per tan sols un donatiu de 40 o 20€/any (que ajuda a cobrir les despeses). Tenint en compte que ser soci és gratuït, pagant 40 o 20€ a l’any es pot teletreballar en un espai idíl·lic, enmig d’un poble preciós i amb tots els serveis que es té en una gran ciutat. Per poder accedir a l’espai de treball compartit cal emplenar un formulari a través d’Internet i acceptar les normes d’ús: https://docs.google.com/forms/d/11viecx_LaVhVJSWTYnDRhCpNXVZPvlgflG6uPAE5g2A/edit
A data d’avui ja s’hi han registrat més de 20 persones.

Per fer-ho possible, s’han hagut d’implantar dues eines tecnològiques per al bon funcionament del projecte:

1. Instal·lar un sistema de control remot d’accés al local a través d’una APP (danalock) que permet a les persones registrades obrir i tancar el local amb el seu telèfon mòbil i així dotar-los d’autonomia d’accés al local.
2. Instal·lar una connexió d’internet d’alta velocitat mitjançant sistema d’antenes de radio amb l’empresa de tecnològica lleidatana Bunkers. Aquesta connexió garanteix que, en cas que s’acumulin diverses persones treballant al mateix moment, tothom tingui velocitat i potència suficients per poder realitzar cadascú les seves feines respectives (videoconferències, descàrrega de documents, etc.).

També es preveu que durant el segon semestre de 2022 arribi a l’espai de treball Internet de molt alta velocitat. En aquest sentit, a Viu Guimerà, conjuntament amb l’Ajuntament, s’està treballant des de fa temps per tal que la xarxa de molt alta velocitat arribi a tot el municipi de Guimerà. A la tardor de 2020 es va fer un estudi d’alternatives i contactes amb empreses de xarxa de fibra com Adamo, Xartic, Bunkers, Movistar, etc. A finals d’aquell any i durant el 2021, es va promoure reunions amb els pobles de la Vall del Corb aconseguint, amb l’empresa Adamo entrar al PEBA-NGA dels Fons Europeus desplegat 2021 i 2022. En aquest moment s’ha aconseguit que el desplegament de la fibra òptica al poble, menys al casc antic, sigui una realitat. També s’està treballant, coordinadament amb l’Ajuntament, a nivell institucional per tal que arribi al casc antic, i així cobreixi tot el municipi, durant el segon semestre de 2022.

Aquesta iniciativa contribueix clarament a canviar la tendència demogràfica negativa de Guimerà: la creació del local per treballar des del poble ha permès que diverses famílies o jovent en edat d’estudiar s’hagin instal·lat al municipi a viure o durant temporades més llargues, donant més vida als carrers, més negoci als comerços del poble, en particular, i de la comarca, en general, i reforçant la interacció social entre els veïns i veïnes de Guimerà.

Bck to top