Calonge i sant antoni

Calonge i sant antoni

Calonge i Sant Antoni és una població empordanesa d’11.000 habitants, situada a la Costa Brava centre. Consta de dos nuclis de població: Calonge, que constitueix el centre històric, i Sant Antoni, el nucli de població de costa. És un municipi que es caracteritza pel seu dinamisme i importància des d’un punt de vista turístic, així com per oferir un paisatge que combina mar i muntanya.

POBLE CANDIDAT A

Premi MILLOR POBLE CULTURAL

Calonge i Sant Antoni s'ha convertit en la primera book town estable de Catalunya i la segona de tot l'Estat espanyol. Amb l'objectiu de revitalitzar el centre històric de Calonge, l'Ajuntament ha impulsat el projecte "Calonge, poble de llibres” que es va inaugurar el desembre de l'any passat. Aquest projecte ha permès obrir 7 llibreries al centre històric de Calonge, en un municipi de només 11.000 habitants. Es tracta d'un projecte transversal que respon a la voluntat de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni de revitalitzar l'activitat socioeconòmica i cultural del poble, a través del seu comerç, la seva restauració i la seva vida social, a la vegada que es potencia l'oci familiar i cultural.

Aquesta aposta ferma i decidida per posicionar Calonge com a centre cultural a nivell de Catalunya i com una vila generadora de creativitat, coneixement i transformació entronca amb la vinculació històrica del poble i dels seus veïns i veïnes amb la cultura, així com amb la seva cuidada oferta regular d'activitats: concerts, recitals, conferències, cicles de cinema o fires al carrer. A més a més, Calonge compta amb una gran riquesa pel que fa a la indústria del vi, l'agricultura ecològica, el turisme o la restauració.

Tots aquests elements s’han tingut en compte a l'hora d'identificar la possibilitat real i la viabilitat d'esdevenir una booktown: un poble on el llibre i la cultura en totes les seves formes són marca i motor economicosocial. Altres exemples de booktowns com a models d'èxit pel que fa a la reactivació de la seva economia i vida social es troben al Regne Unit, França o Noruega, entre d'altres localitats d'arreu d'Europa.

A banda de l'impuls per aconseguir captar 7 llibreries, l'Ajuntament de Calonge impulsa una programació cultural amb el món del llibre com a eix central. Aquesta programació vol contribuir a la dinamització cultural i econòmica del centre de Calonge, i s'organitza en 7 cicles:

VI EN VERS:
Aquest cicle oferirà recitals poètics amb degustació de vins en espais emblemàtics del nucli antic de Calonge com el Castell o la capella del Carme. Una experiència diferent, on la personalitat i la lírica dels diversos poetes catalans s’entrelligaran d’una manera particular amb els vins de la D.O. Empordà acompanyats del maridatge de La Gastronòmica, especialistes en experiències enogastronòmiques. Hi participaran poetes catalans de primera línia com Josep Pedrals, Blanca Llum Vidal, Maria Sevilla, Andreu Subirats, Núria Martínez Vernis, Carles Rebassa i Oriol Sauleda.

A més a més, aquest cicle es completarà amb una activitat exclusiva que permetrà un grup reduït de persones allargar la vetllada acompanyant el poeta convidat a degustar un dels menús literaris que ofereixen els diversos restaurants de Calonge. 'Vi en Vers', que va arrencar el passat 22 d'abril amb Enric Casasses, continua aquest divendres 6 de maig a les 19:30h amb Carles Rebassa i els seus versos.

LLIBRETERS VIP
Una forma diferent de conèixer les 7 llibreries de Calonge és fer-ho de la mà de persones que no són llibreters d’ofici però que per la seva trajectòria professional i per la seva destacada carrera en un altre camp són especialistes en llibres. Cada un d'aquests prescriptors ens oferirà una mirada diferent i singular de la ruta per les 7 llibreries tot destacant títols seleccionats de cada una d'elles. Alguns dels llibreters VIP que formen part de la programació són Ada Parellada, Eva Piquer, Jordi Basté i Jordi Amat, entre d'altres, que faran les seves recomanacions literàries i explicaran què han significat per la seva trajectòria vital. Després de la primera sessió el passat 24 d'abril amb Màrius Serra al capdavant de la ruta, aquest dissabte 7 de maig serà el torn d'Empar Moliner.


HOMENÉTS
El cicle 'Homenéts' ens convida a conèixer els Homenots de Josep Pla des d'una perspectiva actual en veu dels seus néts o familiars que formen una 3ª generació de catalans il·lustres. Amb la complicitat d’escriptors planians com Jordi Amat, Adrià Pujol o Joan Safont, i de la mà de Carme Fenoll, aquest cicle planteja un viatge del passat al present i del present al passat per descobrir Homenots com Josep Trueta, Francesc Cambó, Joan Maragall, Salvador Espriu i Vicenç Vives. Hi col·labora la Fundació Josep Pla i la Càtedra Josep Pla. El cicle s'estrena aquest dissabte 7 de maig amb Toni Strubell, nét del Dr.Josep Trueta i Carme Fenoll.


LLIBRESONS
Amb aquest cicle es proposen una sèrie de converses i concerts de petit format que combinen diàlegs, lectures i actuacions musicals. Descobrirem l’artista i la seva obra amb continguts que relacionin la música amb la literatura, ja sigui a través de l’obra dels mateixos músics, o bé a través dels seus referents literaris. I naturalment, podrem escoltar també alguns dels seus temes en directe. El tret de sortida de 'Llibresons' serà aquest dissabte 7 de maig amb Caïm Riba, el músic guardonat amb el Premi Enderrock de la Crítica al millor disc de cançó d’autor per ‘Llunes de Plutó’ (2021).


LLIBREMENUTS
Un cicle que té per objectiu donar a conèixer als infants la riquesa literària catalana a partir de diverses sessions on es presentaran tant autors clàssics com les darreres novetats editorials. Les activitats que es proposen són per a totes les edats i en diversos formats: hores del conte, presentacions de llibres, tallers de còmic o teatre. Entre la programació que es podrà veure hi ha 'Contes dibuixats', a càrrec d’Anna Obiols i l’ il·lustrador Subí, l'espectacle 'La rateta Martina i el ratolí Serafí' de la Cia. Deliri, la presentació del llibre de l'Editorial Nanit 'Inevitable', una cançó contada d'Oques Grasses, 'Raspall i altres contes' de Pere Calders a càrrec d'Assumpta Mercader, un taller de còmic a càrrec d'Artur Laperla, autor de 'Superpatata' i 'En Fèlix i la Calcita' i la presentació del nou llibre de la Mar Bosch, 'El dia de l'esquerda', que anirà seguit d'un taller d'escriptura. El cicle 'Llibremenuts' tindrà lloc a la Biblioteca i a diferents espais emblemàtics de Calonge i arrencarà al mes de juny.


ESSENCIALS
El cicle pretén oferir tota mena d’actes relacionats amb la literatura ja ben consolidada, tot convidant figures, tant nacionals com internacionals, amb una llarga trajectòria literària que, pel seu recorregut, resulta essencial de conèixer-ne l’obra. El format serà adaptat a cada cas, des de la visita presencial de l’escriptor (dones i homes), a debats i xerrades sobre autors per part d’especialistes, així com també recitals, muntatges teatrals o concerts sobre l’obra dels autors. D'aquesta manera es vol arribar a diversos tipus de públic d'arreu. Es preveu que el cicle, coordinat per la professora Carme Arenas, ofereixi un acte en mesos alterns. 'Essencials' es va estrenar per Sant Jordi amb la presència de l’escriptora Lydie Salvayre (premi Goncourt 2014) i continuarà el mes de juny, quan es donaran a conèixer la resta de participants.


LLIBRESCÈNICS
Obrim el teló de Calonge Poble de llibres amb un cicle que busca la complicitat entre l’art de la literatura i les arts escèniques. Els llibres pugen a l’escenari per inspirar propostes de circ, dansa, teatre i noves disciplines que beuen de la fusió d’aquestes per mostrar la influència que un poema, una novel·la, un assaig o un petit vers tenen en el panorama de l’escena contemporània. Entre els noms que formaran part de la programació de 'Llibrescènics' hi ha els artistes Toni Gutiérrez i Miquel Barcelona, que establiran un diàleg escènic entre el circ i la dansa a partir d’un poema del Tao Te King de Lao Tse i ens faran gaudir de l’acrobàcia de la literatura. Un cicle farcit de propostes site-specific i per a tots públics que ens emocionaran amb el directe de la interpretació que els artistes fan de la paraula escrita.

En definitiva, "Calonge, poble de llibres" situa la cultura com a motor de dinamització del centre històric d'aquesta vil·la.

Bck to top