Calonge de segarra

Calonge de segarra

A mitjans del segle XIX, els municipis que engloben la conca minera de l’Alta Segarra van créixer econòmicament gràcies a l’explotació minera, la qual va continuar en funcionament, suportant diverses crisis al segle XX, fins a arribar al tancament de l’última de les mines l’any 1994.

Malauradament, malgrat haver estat en funcionament fins al segle passat, el nostre patrimoni miner ha restat no només oblidat sinó també amagat per la naturalesa, l’abandonament i la reutilització de camps com a conreu.

L’Ajuntament de Calonge de Segarra, amb la voluntat de recuperar aquest patrimoni cultural, durant el mes de març de 2019 va fer una intervenció arqueològica per tal de localitzar i documentar l’antiga Mina Vicenta, situada en l’antic camí de Calaf que va cap a Sant Pere de l’Arç, un dels pobles de Calonge de Segarra. Es va localitzar la boca de la mina així com també es va excavar l’entrada i la galeria principal.

Aquesta mina, que a partir de 1926 rep el nom de Mina Vicenta i era explotada per la Unión Minera, està documentada ja a la segona meitat del segle XIX i de la que es conserven diverses fotografies d’inicis del segle XX: 1903, 1910 i 1913.

Ja el 1903, el Dr. Ignasi de Llorens, metge de Calaf, en la seva obra Topografia Mèdica de Calaf, editada el 1904, l’hi dedica una capítol “Minas de Carbón”, per il·lustrar la duresa i les condicions de treball en aquest tipus d’explotacions mineres. Aquest article ens permet, avui en dia, copsar com era i com es feia l’extracció del lignit des del fons de les galeries subterrànies.

Un cop recuperades les estructures de la mina, es va col·locar un plafó explicatiu i es va museïtzar  l’espai mitjançant la recreació, per mitjà de figures a mida natural tallades en acer corten, de la fotografia conservada de la mina datada de 1910 on es veu una mula, guiada per un miner, tibant una vagoneta sortint de la Mina Vicenta. També es va reconstruir la via fèrria per on circulaven les vagonetes cap a l’interior de l’explotació minera i es va instal·lar una porta de ferro a l’entrada de la mina que permet, des de l’exterior, veure una bona part de la galeria.

La Mina Vicenta mostra com era el treball sacrificat dels nostres avantpassats miners. Està sonoritzada en el seu interior i el visitant pot escoltar una gravació teatralitzada d’un text real, la descripció de les impressions del Dr. Ignasi de Llorens i la seva angoixa al baixar a la mina l’any 1903, acompanyada de diferents sons: el parlar dels miners, el repicar de les eines, el transitar de les vagonetes…

Darrerament s’ha instal·lat una maqueta tàctil interpretativa a l’entrada de la mina amb la finalitat que de fer la Mina Vicenta accessible a tothom i que les persones amb discapacitat visual puguin també fer-se una idea de com era la instal·lació i les seves infraestructures.

Amb aquestes intervencions, la Mina Vicenta es va fer visitable, amb visites guiades mensuals, cada primer dissabte de mes, a càrrec d’Anoia Patrimoni.

Calonge de Segarra ha estat el municipi pioner en restaurar una mina de carbó de l’Alta Segarra, donant valor i promovent el patrimoni miner que hi ha en el territori amb l’objectiu de facilitar el coneixement i la memòria del que va ser un dels nostres principals motors econòmics i socials, molt diferent de l’actual on la principal activitat econòmica del municipi són l’agricultura i ramaderia.

 

El patrimoni miner forma part del patrimoni cultural del municipi de Calonge de Segarra i del territori de l’Alta Segarra, el qual és important que es doni a conèixer i es posi en valor.

S’ha de fer tot el possible per evitar que la identitat col·lectiva no es perdi, especialment en municipis rurals petits i disseminats com és el nostre, que sumant set pobles i nombroses masies, no arriba als 200 habitants.

Bck to top