Vilalba dels Arcs

Vilalba dels Arcs

Creiem que Vilalba dels Arcs, situada a la comarca de la Terra Alta, Tarragona, pot optar al premi per la seva excepcionalitat històrica aquest any i per la repercussió cultural que ha tingut en la nostra població.

Posant els fets en context: el 10 d’abril de 2024, es van complir 800 anys des que Vilalba dels Arcs va rebre la seva carta de poblament i, per tant, 800 anys que els vilalbins i vilalbines vàrem iniciar aquest sentiment de pertinença a un col·lectiu social i cultural que ens ha portat fins al dia d’avui.

A Vilalba tenim prop de 630 habitants, que a primera vista, no semblen gaires. Però el seu teixit social, associatiu i cultural, no diu el mateix. Al nostre poble tenim més de 20 associacions culturals i socials, des de grup de teatre, passant per la banda de música amb la seva escola, fins a una batucada.

El que fa especial aquest any, per nosaltres, és que la celebració d’aquest vuitè centenari de la carta de poblament ha fet que tot aquest teixit cultural i social s’uneixi en un equip, liderat pel regidor de cultura i festes, que han organitzat tot un seguit d’activitats culturals, festives, gastronòmiques, que omplen tot l’any d’aniversari d’esdeveniments. Vilalba dels Arcs sempre té activitat, però aquest any te un calendari excepcionalment atapeït.

A més, des de la comissió creada per tal d’organitzar aquest any, va sorgir la idea d’escriure un conte per tal d’explicar als més petits que és això de la carta de poblament i que va significar i significa avui en dia. El dia 15 de juny de 2024 es va fer la presentació i avui, 19 de juny, ja se’n ha venut més de 100 exemplars.

Per no fer més extensiva l’explicació, adjuntem el programa d’activitats de tot l’any perquè entenguin la dimensió de la celebració i l’engranatge que ha suposat dur a terme aquest calendari amb totes les entitats del poble. Una imatge val més que mil paraules, per això, també els invito a que donin una ullada a les nostres xarxes socials, on ha quedat palès la gran participació en tots aquests actes.

A més de la celebració dels 800 anys, també s’ha dut a terme la primera edició del Tasta Vilalba, una mostra de producte local envoltada d’art i cultura. S’hi ha dut a terme concerts, pintura en directe, contacontes, tallers d’art, i moltes altres activitats.

Bck to top